Gia ta Chania-1

Η πρωτοβουλία μας ξεκίνησε με τρεις βασικές διαπιστώσεις:

1. Τα χαρακτηριστικά του Δήμου Χανίων 

Ένας δήμος μητροπολιτικός, ένας τόπος προικισμένος, με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κατά γενική ομολογία έχει αναπτύξει μια εξαιρετική δυναμική τα τελευταία χρόνια σε ποσοτικούς όρους, ιδιαίτερα στον τουρισμό και συνολικά στο επιχειρείν. Το στοίχημα είναι να περάσουμε, με μια σύγχρονη αντίληψη, από αυτή την ποσοτική μεγέθυνση σε ένα άλλο επίπεδο, σε μια ουσιαστική ανάπτυξη με ποιοτικούς όρους. Κατ’ εξοχήν αρμόδιος για αυτό είναι ο Δήμος Χανίων. Διαθέτει τα εργαλεία, έχει τη δυνατότητα να χαράξει μια μακρόπνοη στρατηγική με ορίζοντα 20ετίας. Να ορίσει το πλαίσιο για την επόμενη μέρα. Να καθορίσει, τελικά, μια νέα προσέγγιση στη σχέση με τους πολίτες.

2. Ανθρώπινο δυναμικό αιρετών στον Δήμο Χανίων και ρυθμός ανανέωσης

Ένας «καθιερωμένος» τρόπος επιλογής προσώπων οδηγεί στον εξαιρετικά αργό ρυθμό ανανέωσης του αυτοδιοικητικού προσωπικού, με μια σοβαρή παθογένεια: την ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων υποψηφίων που μετακινούνται από τον ένα συνδυασμό στον άλλο με όρους παραγοντισμού, προσωπικής εκλογικής επιβίωσης και ανέλιξης και μόνο.
Σε αντιδιαστολή με αυτή την πραγματικότητα, στα Χανιά δραστηριοποιούνται πολλές συλλογικότητες (πολιτιστικές, κοινωνικές, προσφοράς στον συνάνθρωπο, επιστημονικές, αθλητικές) με σημαντική δράση, εξωστρεφείς και αποτελεσματικές.
Η πρόκληση για εμάς ήταν πώς θα πετύχουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις συλλογικότητες, οι οποίοι με αυτή την έννοια ασχολούνται ήδη και επιτυχώς με τα κοινά, να ασχοληθούν και με την αυτοδιοίκηση.

3. Η πεποίθησή μας ότι η κοινωνία των Χανίων είναι πλέον, περισσότερο από ποτέ, ανοικτή σε μια νέα προσέγγιση. Η πίστη ότι κάτι έχει αλλάξει.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε πριν από έξι μήνες μια καινούργια αυτοδιοικητική κίνηση. Αποφασίσαμε να συνθέσουμε δυνάμεις όχι απλώς να αθροίσουμε μονάδες. Η πρόκληση είναι να δώσουμε το κίνητρο να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση σε ανθρώπους με διακριτό αποτύπωμα, με διαδρομή σε διαφορετικούς χώρους δράσης, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Σε ανθρώπους που αισθάνονταν μέχρι σήμερα ότι η αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που δεν τους αφορά. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπό κανονικές συνθήκες η συμμετοχή τους θα ήταν αυτονόητη. Αυτό ήρθε η ώρα να γίνει. Ήρθε η ώρα να αρθεί μία σοβαρή στρέβλωση, είναι ζήτημα δημοκρατίας.

Προχωράμε με βάση την αξιακή συνοχή της ομάδας. Χωρίς κομματικά και πολιτικά κριτήρια και αποκλεισμούς – εξαιρούνται αυτονόητα οι ακραία αντιδημοκρατικές φωνές. Είμαστε μια ομάδα με νεωτερικά χαρακτηριστικά, όχι μια ομάδα νέων. Με ξεκάθαρο κίνητρο συμμετοχής την αγάπη προς τον τόπο μας, την πίστη στις δυνατότητές του και διάθεση για προσφορά. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα!
Πιστεύουμε ότι πλέον ετερόκλητες ομάδες, που απλώς αποτελούν άθροισμα προσωπικών φιλοδοξιών είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα: η παρούσα δημοτική αρχή. Δυστυχώς και σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται. Κάποιοι ακόμα και σήμερα δεν έχουν διδαχθεί από τα παραδείγματα του παρελθόντος. Με μεταγραφές, με ποδοσφαιρικούς όρους, απαξιώνουν κατά τη γνώμη μας την εκλογική διαδικασία. Όμως για όλα αυτά υπάρχει τριπλή ευθύνη:
(1) Οι ίδιοι οι περιφερόμενοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι
(2) οι επικεφαλής των συνδυασμών που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Με μια λογική ψηφοθηρίας, στρατολογούν ανθρώπους αποδεδειγμένα αναξιόπιστους και αναποτελεσματικούς, επιβραβεύουν παντός είδους καιροσκόπους. Δημιουργείται έτσι ένα τοξικό περιβάλλον και απωθούνται όσοι βλέπουν τα κοινά ως πεδίο προσφοράς και όχι βολέματος.
(3) Και ο πολίτης έχει ασφαλώς ευθύνη. Όταν για κάποιους, κριτήριο ψήφου αποτελούν αποκλειστικά οι πάσης φύσεως διαπροσωπικές σχέσεις.

Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις λογικές. Δεν κάναμε καμία έκπτωση στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα, στους υποψηφίους, στις προγραμματικές μας αρχές.
Η ομάδα μας και το όραμά μας για τον Δήμο Χανίων σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή.
Όλο το προηγούμενο διάστημα εξελίσσεται μια πρωτόγνωρη διεργασία. Μια ελπιδοφόρα διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού. Ορίσαμε πέντε προγραμματικούς άξονες. Συγκροτήσαμε αντίστοιχες επιτροπές εργασίας. Κάθε μέλος της ομάδας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, μετέχει στην αντίστοιχη επιτροπή.
Τα μέλη της ομάδας μας με κέφι, με θετική διάθεση, με ορμή, με αγάπη για τον τόπο μας, με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα αύριο που είναι εφικτό:
-Καταγράφουν και ιεραρχούν τα προβλήματα
-Καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πώς οραματίζονται τον δήμο
-Εξειδικεύουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν
Ευχαριστώ από καρδιάς τους δεκάδες εθελοντές μας, τα μέλη της ομάδας, τους υποψηφίους μας, για τις ατελείωτες ώρες εργασίας που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα, με ακόμα μεγαλύτερη ορμή.

Για τα Χανιά 2019. All Rights Reserved.