ΔΡ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Brief info

Είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Χανίων

Η Έλια Βαρδάκη γεννήθηκε στα Χανιά όπου και ζει. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και έχει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία.
Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κρήτης, καθώς και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Το 2002 υπήρξε μέλος επιτροπής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε θέματα της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το 2011 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας.
 Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια-ανθρωπολόγος σε διεπιστημονικά ευρωπαϊκά προγράμματα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Metropolitan University σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Από το 2018 είναι ερευνήτρια στο Εργαστήριο Δυναμικών Συστημάτων και Προσομοίωσης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις «Κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στον αναδυόμενο τομέα των αυτόνομων αυτοκινήτων». 
Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει οργανώσει ημερίδες και είναι επιστημονικός κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.
Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν την ανάλυση χώρου, πολιτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις σχέσεις τεχνολογίας και κοινωνικού μετασχηματισμού. Επιπλέον, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, του European Association of Social Anthropologists και του Migration Network Europe.